Hastanemize Odyometri (İşitme Testi) Merkezi Açılıyor

Güncelleme Tarihi: 22/06/2020

Hastanemize Odyometri (İşitme Testi) Merkezi Açılıyor

Konya İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında hastanemize Odyometri (İşitme Testi) Merkezi açılıyor.

İhtiyaçları Selçuk Üniversitesi’nce karşılanan merkez ile hem hastalarımızın teşhis ve tedavileri yapılacak, hem de Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilere eğitim amaçlı uygulama imkanı sunulacak.

Bu süreçte ilçemize ve hastanemize desteklerini esirgemeyen Sağlık Bakanımız Sayın, Prof. Dr. Fahrettin Koca'ya, Millet Vekilimiz Sayın, Ziya Altunyaldız beye, Konya İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Koç’a, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin beye ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Odyometri (İşitme Testi) Merkezi’nin önümüzdeki günlerde eksikleri tamamlandıktan sonra hastalarımıza hizmet vermeye başlaması planlanmaktadır.

‘’Odyometri (İşitme Testi) Nedir:
İşitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi için yapılan işlemlere odyometrik muayene denir. Bu ölçümlerde kullanılan cihazlara ise odyometre denir.
Odyometri (İşitme testi) nasıl yapılır?
İşitme testi yapılacak kişi ses geçirmez bir özel odaya alınır ve kulaklıklar takılır. 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz frekanslarındaki saf ton sesler sırasıyla dinletilir. Her sesin ancak işitilebildiği seviye o frekanstaki işitme eşiğidir. Bu işitme eşiklerinin bir grafik üzerine noktalar şeklinde işaretlenip yakın noktaların birleştirilmesiyle odyogram denilen işitme eğrileri elde edilir.İşitme eğrileri Kulak burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilir ve kişinin işitme kaybı ve derecesine karar verilir.
Odyometrik ölçüm iki amaçla yapılır:
1- Tedavi amaçlı odyometri: İşitme kaybı olan kişilerin başvurusu üzerine Kulak Burun Boğaz muayenesini takiben istenilen odyometridir. Buradaki amaç işitme kaybının olup olmadığının tespiti ve var ise tedavisini düzenlenmesidir.
2- Tarama amaçlı odyometri: İşe girişlerde ve özellikle gürültüye maruz kalınan süreçte işitme kayıplarının tespiti ve erken korunma tedbirlerinin alınması için yıllık periyotta yapılması gerekli işitme testleridir.’’