YARDIM EDİN, DOKTOR YOK MU!!

Güncelleme Tarihi: 07/11/2019

YARDIM EDİN, DOKTOR YOK MU!!

Yine sağlıkta şiddet…”, “Bugün de bir sağlık çalışanına…”, “Gün geçmiyor ki bir hastanede…” ve daha niceleri. Artık haber değeri bile taşımayan, sıradanlaşan, ana haber programlarında yarım ağız geçiştiriverilen haberlere toplum olarak bağışıklık geliştirmeye başladık.

Bilmem ne şef yarışmasında “etin yanına maydanoz konur mu” gibi çok önemli(!) bir mesele ile alakalı yapılan habere yüzlerce kişi yorum yapıp fikrini beyan edebilir iken, toplum boynundan şah damarına kadar jiletle yaralanmış(bilen bilir, her ne kadar doktor arkadaş çok şükür ki şu an aramızda ve yaşıyor olsa da, bu yaralanma tam olarak  “ölüme ramak kalma” tabirinin eş anlamlısıdır) bir doktor ile alakalı insanların klavye karşısına geçip bir şeyler yazacak kadar bile duyarlılığı kalmamış ya da törpülenmiş vaziyette.

Tamam olayı gerçekleştiren normal değil, evet haklısınız böyle kişiler toplumun geneline asla maledilemez; fakat şöyle de bir gerçek var, olaya maruz kalan sağlıkçı arkadaşımız, arkadaşlarımız  birimizin çocuğu, torunu, kardeşi, bir şeyinin bir yerden bir tanıdığı, belki de günün birinde böyle olacak.  Hal böyle iken birimizin bir şeyi böyle bir olaya maruz kalınca üstünü örtüp çay çekirdek muhabbetine devam mı ediyoruz. “Yaa zaten onlarda…“ diye haddini aşan kelimelerle başlayan cümleler mi kuruyoruz ya da kanayan yarasına parmak mı basmaya çalışıyoruz.

Dikkat edin bu yara sadece o doktorun, o camianın yarası değil, tüm toplumun kanayan yarasıdır. Şöyle ki, artık sağlıkçılar hastalarından korkar vaziyette, artık kimse doktor, hemşire vs olmak istemiyor ve artık sağlık camiasının büyük çoğunluğu hayatını idame ettirecek bir başka iş bulabilmenin hayalini kuruyor, rüyalarını görüyor.

Toplumun artık kendisinin bir parçası olan, kendisi için uğraş veren sağlık camiasının “YARDIM EDİN, DOKTOR YOK MU!!” feryatlarına kulak tıkamaktan vaz geçmesi lazım. Çünkü sağlık camiasının yarası var, çünkü her gün dövülen, sövülen, boynu kesilen hatta öldürülen bir sağlık personeli haberi duyuyoruz, çünkü bu haberlerin sağlık camiası dışında başka hiç kimsede bir yansıması neredeyse yok. Ve neticede toplum tarafından dertleri ile baş başa bırakılmış bir sağlık çalışanları topluluğu var. Ve emin olun bu yara “yaa geçer, geçer bir şey olmaz, iyileşir” cinsinde bir yara değil. Bu yara öyle yönetmelik değiştirmek, kanun koymak, kendisini tedavi etmeye çalışan bir sağlıkçıyı öldürmeye kast eden bir “varlığı” hapse atmak, kırk katır mı, kırk satır mı gibi cezalar biçmek gibi üstünü örtmekten başka işe yaramayan pansumanlarla; siyasetçi, kolluk kuvveti, adli makamlar gibi toplumun az bir kesiminin el atması ile düzelebilecek cinsten bir yara değil.

Bizden uyarması, yara her gün biraz daha derinleşiyor, her gün biraz daha kötüleşiyor. Ve emin olun bu şekilde devam ederse bu yara üç vakte kadar tüm vücudu yani seni, beni, tüm toplumu etkilemeye başlayacak. Bu yarayı tedavi edecek, sağlıkçıların “doktor yok mu?”  feryadını duyup bir şeyler yapma gayretini sarf edip de bu yarayı tedavi edecek olan “DOKTOR” toplumun tamamından başkası değildir.

Netice, can çekişen sağlık camiası DOKTOR’unun yarasına parmak basmasını bekliyor. Aksi takdirde bu gidişin varacağı nokta aşikâr: “SAĞLIKÇISINA SAHİP ÇIKMAYAN TOPLUM GÜNÜN BİRİNDE SAĞLIĞINDAN OLMAYA MAHKUMDUR.”

WhatsApp Image 2019-10-17 at 14.49.42.jpeg