13 Eylül Dünya Sepsis Günü

Güncelleme Tarihi: 07/11/2019

SEPSİS NEDEN OLUŞUR?

Enfeksiyonların birçoğu sepsise yol açabilir. Bunlar arasında zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, karın içi enfeksiyonlar, deri veya yara enfeksiyonları ya da menenjit gibi yaygın olarak görülen enfeksiyonlar vardır.  Grip, sıtma, dank humması, sarı humma ve ebola gibi enfeksiyon hastalıklarının tümü sepsis ile sonuçlanabilir.

Sepsise neden olan enfeksiyonların %80’inden fazlası hastane dışında kazanılır. Herkes sepsis olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler risk altındadır. Bunlar 60 yaş üzerindekierişkinler, 1 yaş altındaki çocuklar, kronik akciğer, karaciğer, kalp hastalığı olan kişiler, şeker (diyabet) ya da AIDS hastalığı olanlar veya dalağı olmayan kişilerdir.

SEPSİSİN BELİRTİLERİ;
Sepsis bazı belirti ve bulgularla belirlenebilir:

Sersemlik ve geveleyerek konuşma
Aşırı titreme
Kas ağrısı
Ateş Şiddetli nefes darlığı
Gün boyu idrar yapamama
Solgun, benekli, rengi değişmiş cilt
Ölecekmiş gibi hissetme

SEPSİS ÖNLENEBİLİR ;
Sepsisi önlemenin en kolay yolu enfeksiyonların önlenmesidir. Bu da aşılama ve temel hijyenle yapılabilir. Bir enfeksiyon sepsise yol açmışsa hızlı bir şekilde tanınmalı ve enfeksiyonun kaynağı antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Enfeksiyonların erken tedavisi ve sepsisin erken tanınması hayat kurtarır.

Sepsis dünyadaki en önlenebilir yaşam kaybı nedenidir. Aşılama, temiz sağlık tesislerine, temiz suya erişim gibi sağlık önlemleri ve hepsinden önce farkındalığın artırılmasıyla önlenebilir. Hayatta kalan pek çok kişi uzun vadeli sonuçlarla karşı karşıya kalır. Parmak veya uzuv kayıpları, hafıza ve konsantrasyon zayıflığı veya travma sonrası stres bozukluğu vb gibi…

SEPSİS FARKINDALIK GÜNÜ ;
Sepsis krizinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Sevdiklerinizi bilgilendirin. Her yıl 13 Eylül’de “Dünya Sepsis Günü”ne katılın. Farkındalığın artırılması, sepsisin önlenmesi için destek olun. Ne kadar çok kişi sepsisi bilirse o kadar çok kişi güvende olur.

Sepsis Nedir ?